Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

Alueen säännöt
- Keskustelupalstan kirjoitukset eivät välttämättä edusta Suomen Selkäliiton kantaa. Selkäliitto tiedottaa kannoistaan internetsivuillaan www.selkaliitto.fi, ei keskustelupalstan välityksellä.
- Tämä palsta on tarkoitettu vertaistuen välineeksi. Jokainen keskustelija ja hänen mielipiteensä on yhtä arvokas. Muiden keskustelijoiden nimittely tai epäasiallinen kielenkäyttö voi johtaa viestien poistamiseen tai aiheuttaa palstan ulkopuolelle sulkemisen joko määräajaksi tai pysyvästi.
- Palstaa ei ole tarkoitettu osto- tai myyntitoimintaan eikä markkinointiin.
- Mikäli kirjoituksessanne on otteita muiden kirjoittajien teksteistä tai lainauksia kirjallisuudesta tai muualta internetistä, on lähde mainittava.

Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja makarooni » 31 Loka 2013, 01:52

Lyhyt esittäytyminen; 20-vuotias Oululainen palloilulajissa huippu-urheiluun aiemmin tavoitellut nuori mies, jolla 3 vuotta sitten todettiin pieni välilevyn pullistuma l4-l5 välissä. Ongelma vaivaa edelleen, enemmän iskiasmuotoisena?

Historiaa:
Lokakuu 2010: loukkaan törmäystilanteessa selkäni. Viikko iskiaskipua ja joukkueen lääkäri määrää urheilulääkärille jonka henkilökohtainen vakuutukseni korvaa. Todetaan välilevyn pullistuma magneettikuvissa jota hoidetaan lääkkein, kerran fysioterapialla ja kortisoonipiikeillä.

Huhtikuu 2010: Palaan harjoittelun pariin, selkä tuntuu oireettomalta. Teen 4 kuukauden ajan aktiivisesti pilatesharjoittelua ja vaiva tuntuu olevan voitettu. Pieniä selkäjumeja kohdataan, mutta ei kuitenkaan iskias-oireita. Elokuun jälkeen pilatesharjoittelu jää pois ohjelmasta.

Tammikuu 2011: Loukkaan selkäni törmäystilanteessa uudelleen. Marssin samaiselle lääkärille joka toteaa ilman kuvausta että ollaan lähtöpisteessä. Kuitenkin, vakuutus ei suostu maksamaan jatkohoitoja joten päätän jättää asian siihen, lopettaa tavoitteellisen urheilun ja siirtää keskittymisen muihin asioihin.

Tämä hetki: Harrastan liikuntaa fiiliksen mukaan, joka tarkoittaa siis sitä kun selkä sen sallii ja mitä liikkeitä sallii. Alaselkä on jatkuvasti jumissa, koen iskiasoireita jotka säteilevät oikealla puolella alaselästä nilkkaan asti. Oikean jalan lihakset tuntuvat "könteiltä", eli ovat täysin jumissa pienenkin liikunnan jälkeen. Selkä ei kestä nostoja huonoista asennoista ja erilaisia kyykkyjä. Alaselän fasettinivelet(?) naksuvat tehdessäni erilaisia alaselän liikkuvuusharjoitteita joissa tulee ylävartalon kiertoa.
Pitkä istuminen jumiuttaa selän pahasti. Pitkä seisominen jumiuttaa selän pahasti.

Lääkärit ovat sanoneet minulle että "pieni pullistuma" paranee ajan kanssa itsestään. Mikähän aika se mahtaa olla? Vuosi? 5 vuotta? 20 vuotta? Saattaa olla että pullistumani on jo hävinnyt, mutta selkävaivat eivät. Erityisesti ihmetyttää selkärannan naksunta kiertoliikkeissä selän alaosassa, ja alaselän yleinen jäykkyys. Lisäksi mietityttää se, että liikkuvuuksiani testatessa en saa selkääni eteenpäin taivuttaessa kaarelle, vaan selkäranka menee vähintään l1-väliin suorassa ja vasta sen jälkeen alkaa kaartumaan.


Olisiko teillä palstalaisilla mitään ehdotuksia, millä tavalla voisin lähteä tavoittelemaan normaalia elämää selän kanssa? Kansanparantajia? Naprapaatteja? Jne. Aiemmin tahtotila siihen ei ole ollut niin kova, että olisin ollut valmis tekemään "mitävaan" asian eteen. Tämän hetkisessä tilanteessa psyyke on kuitenkin se, että ei tätä jaksa, vaan asialle pitäisi tehdä jotain.
Ja on siis kokeiltu selkärankaa tukevien lihasten vahvistamista, venyttelyä, lääkkeitä, piikkejä ja lepoa. Kirjoituksistani ei välttämättä näy läpi se kipu ja kärsimys mitä te muut koette, mutta helppoa tämä ei ole. Pahin asia on se, että joutuu urheilun kannalta miettimään että "oonkohan mä jumissa huomenna jos nyt vähän teen tätä". Toiseksi pahin asia on se, että koulunkäynti ja normaali elämä on vaikeaa kun kivut vievät pitkäjänteisyyden ja keskittyminen karkailee - selän taakse on helppo piiloutua kun pitäisi tehdä jotain.

Kiitos vastauksista jo etukäteen!
makarooni
 
Viestit: 1
Liittynyt: 31 Loka 2013, 01:17

Re: Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja selkäpotilas50 » 10 Marras 2013, 14:45

Hei !

Kaipasit tietoja selkäkipuisena olemiseen ja kuntouttamiseen.

Taustatietoja: Olen naishenkilö, joka on sairastanut selkää v. 2004 lähtien. Selkä operoitu 2 kertaa v. 2005 (leikattu välilevyn pullistuma L4-L5 väli). Ensimmäisen leikkauksen jälkeen ei oikea jalka alkanut toimimaan toivotulla jalalla, vaan kivut jatkuivat samoin alaselän voimakas kipuilu ja jäykkyys. Selkä kuvattiin uudelleen ja todettiin välilevyn pullistuma samassa välissä toisella puolen. Leikkausten väli oli 3 kk. Kuitenkin leikkausten jälkeen ei oireet hävinneet kuntoutuksesta huolimatta, vaan todettiin että leikkauksellisesti ei oltu saavutettu toivottua tulosta. Tästä jäi hermovaurio selkään, joka oireilee jalkoihin. Kipuilu ja selän jäykkyys, on jatkunut pysyvänä v. 2005 lähtien. Joudun käyttämään jatkuvana lääkityksenä (Gabapentin,Norgesic,Cymbalta,Ketipinor), jotta kivut pysyisivät kohtuullisissa rajoissa. Kivuliaimpia kausia tulee kuukausittain, jolloin joudun lisäämään lääkitystä. Käyn vuosittain kipulääkärillä, joka laittaa relaksoivaa sekä puuduttavaa koko rangan alueelle. Olen siis vuodesta 2005 lähtien ollut kroonisesta kivusta kärsivä potilas. Selkärangassa on myös iän tuomia kulumia. Joudun aika-ajoin käymään päivystyksellisesti sairaalassa. Voimakkaita kiputiloja on hoidettu kipupiikeillä. Selkä on kuvattu useaan kertaa v. 2005 jälkeenkin voimakkaiden oireiden vuoksi. Mutta lääkärit ovat todenneet ettei leikkauksellisesti pystytä tekemään enää mitään.

Harrastin myös itse aktiivisesti liikuntaa mm. jumppaa, body-pumpia,kuntosalia 4-5 kertaa viikossa ennen leikkauksia.
Leikkauksien jälkeen olen joutunut muuttamaan liikkumisiani paljon. Selkä ei kestä hyppyjä, voimakkaita kiertoja, pitkäkestoista voimaharjoittelua. Nämä kipeyttävät selkää ja aiheuttavat jalkoihin puutumista ja lihasjäykkyyttä, kramppeja. Eli olen joutunut siirtymään ns. pehmeisiin lajeihin kuten vesikävely, pilates, jooga, kävely. Samoin olen joutunut valitsemaan muut sosiaaliseen elämään kuuluvan mm. elokuvissa käynnit, konsertit jne. jossa joutuu istumaan pitkiä aikoja. Selkä ei kestä vaan kivut ja jäykkyys lisääntyy.

Kerroit, että olet hoidattanut selkää ja käynyt lääkäreillä. Suosittelisin, että otattaisit uudet magnettikuvat, josta näkee tämän hetkisen tilanteen. Samoin tilanteen onko tarvetta leikkaukseen. Uusia mahdollisia pullistumia on voinut tulla välilevyihin, jotka aiheuttaa oireilua. Myös hermoratatutkimus selvittää, onko jotain hermoja puristuksessa. Mielestäni sinun kannattaa käydä hierojalla lihasjännnitysten vuoksi. Itse olen kokeillut LBG-hoitoa ja se on auttanut paljon hermokipuun. Liikkumisessa kannattaisi varoa voimakkaita kiertoja ja iskuja. Myöskin lääkitystä kysyisin lääkäriltä, mikä autaisi arkipäivissä olemiseen.

Toivon parempia ja kivuttomampia päiviä. :)
selkäpotilas50
 
Viestit: 1
Liittynyt: 10 Marras 2013, 13:52

Re: Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja kkk » 11 Marras 2013, 23:02

Jätä ne kansanparantajat ja naparaatit välistä….mutta, jos sun selkä tuntuu kovin jäykältä yms.mitä nyt kuvailit niin suosittelisin kyllä etsimään hyvän fysioterapeutin (joka on erikoistunut selkäkuntoutukseen). Fyssarilta ainakin itse sain ison avun liikeratojen,liikkuvuuden, mitkä on järkeviä liikkeitä yms. suhteen. Ja mitä lihaksia erityisesti pitää esimerkiksi vahvistaa (siitäkin huolimatta että olin kilpaurheilija, ja suhteellisen hyvässä kunnossa).
Osaava fyssari osaa kyllä myös vinkata olisiko paikallaan vierailla uudestaan lääkärin juttusilla.

Tsemppiä!
kkk
 
Viestit: 10
Liittynyt: 11 Marras 2013, 22:48

Re: Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja pera » 06 Joulu 2013, 11:49

Omakohtaisen kokemuksen perusteella suosittelen korkeakouluopinnot suorittaneen DC kiropraktikon hoitoon hakeutumista. Niiden hoito on turvallista ja lähes kivutonta. Hoito perustuu siihen, että hermopinne pyritään vapauttamaan ja sen jälkeen elimistö paranee itsellään. Vaikeammissa tapauksissa pitää olla magneettikuvat käytettävissä. Itselläni oli 1990 selkäydinkanavan ahtauma jonka seurauksena vasemmasta jalasta hävisi voima ja jalkaterä läpsähteli alustaan. Tietokonetomografiakuvissa todettiin lisäksi synnynnäistä ahtaumaa. Kirurgi piti leikkausta pakollisena, mutta vaativana ja onnistumismahdollisuus olisi 70%. Manipulaatiohoidon hän tuomitsi täysin mahdottomana. Vein kuitenkin kuvat DC kiropraktikolle ja kerroin kirurgin mielipiteen. Hän tutki kuvat ja sanoi, että tämä saadaan kuntoon ilman leikkausta. Koska synnynnäinen ahtauma ei ole aiemminkaan vaivannut siitä ei tarvitse välittää. Siihen mikä nyt painaa hermoa tehdään tilaa. Siitä on nyt 23 vuotta ja selkä ei rajoita millään tavalla. Täytän helmikuun alussa 82 vuotta ja tavoite on hiihtää yli 1000 kilometriä talven aikana. Vuonna 2000 minulla oli välilevyn pullistuma kaularangassa 6-7 nikaman välissä. Myös sen hoiti DC kiropraktikko. Minulla on molemmista vaivoista kuvanteet ja röntgenlääkärien lausunnot kotona, joten näyttöä tarvittaessa löytyy.
pera
 
Viestit: 8
Liittynyt: 07 Helmi 2010, 14:42

Re: Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja Jms89 » 31 Maalis 2017, 01:40

Olisikohan kellään kokomusta samanlaisesta oireilusta, joka ilmestyi tässä muutamia päiviä sitten...

Lähes puolitoista vuotta sitten todettu välilevyn pullistuma ja repeämä x 2 4/5 välissä. Kipu on vaihtelevaa mutta kurissa lääkityksellä ihan ok. Pahenemisvaihe oli joita kuita kuukausia sitten ja sen jälkeen on takamus turtunut. Taitaa jotkut kutsua ratsupaikoiksi. Nyt muutama päivä sitten on alkanut peräsuoli "sykkimään" tai lähinnä peräaukko. Onko tällä mitään tekemistä välilevyongelman kanssa, saako tässä seuraavaksi pelätä cauda-oireita vai onko oire ollenkaan sidoksissa välilevyyn? Nykiminen/sykkiminen ei satu ja lähinnä tuntuu elohiireltä. Eniten tulee levossa maaten mutta myös ihan istuessa, mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Sinänsä huolestuttavaa koska toinen puoli takamuksesta on myös turrampi kun aiemmin. Lauantaina pistettiin "kipupiikki" eli Voltarenia ja Norflexia, mutta aiemmin ei ole tullut näistä mitään vastaavaa.

Onko kohtalotovereita tällaiselle mukavalle pikku vaivalle? :D
Jms89
 
Viestit: 2
Liittynyt: 31 Maalis 2017, 01:25

Re: Neuvoja kaivataan (välilevyn pullistuma/iskias)

ViestiKirjoittaja Tapsa1958 » 21 Heinä 2017, 10:41

Oletko kokeillut hoitoa lämmöllä? Lämpöhoitoa voidaan tehdä saunan tai lämpötyyny avulla.
Toisaalta lämpöhoidon lisäksi tarvitaan myös muita hoitomenetelmiä kuten hieronta, jumppa ja venyttely. Paras olisi etsiä ammattimainen henkilö joka osaa auttaa oikeanlaisen jumpan ja venyttelyn löytämisessä. Tämä on täreää siksi ettet vain tee liikkeitä väärin ja pahenna tilannetta. Toisaalta iskiaksen hoito ottaa aikansa. Tuloksia ei näy päivissä. Mutta ehkä viikoissa kyllä.

http://www.iskias.org/iskias-hoito/ sivusto mainitsee aika kattavasti eri hoitomuotoja. Sieltä sain myös nuo edellämainitsemani ideat iskiaksen parantamisesta.
Tapsa1958
 
Viestit: 1
Liittynyt: 21 Heinä 2017, 10:32


Paluu Yleistä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa